dziecko

Czy warto decydować się na pobranie krwi pępowinowej?

Opublikowane przez

dzieckoCoraz więcej przyszłych mam zastanawia się nad pobraniem krwi pępowinowej po urodzeniu dziecka. Nie jest to jeszcze standardem w Polsce, jednak temat ten jest dziś poruszany znacznie częściej niż jeszcze kilka lat temu. W naszym kraju istnieją banki publiczne oraz prywatne, które zajmują się przechowywaniem takiej krwi.

Niestety, decydując się na to, aby krew pępowinowa była przechowywana w banku przez wiele lat, trzeba zdawać sobie sprawę z kosztów, jakie są z tym związane. Samo pobranie krwi kosztuje około dwóch tysięcy złotych. Koszty przechowywania takiej krwi to kilkaset złotych rocznie. Nie każde młode małżeństwo, a właściwie bardzo niewielka część polskich rodzin, może pozwolić sobie na taki wydatek. Jeżeli jednak dysponujemy odpowiednią kwotą to nie ma nad czym się zastanawiać. Krew pępowinowa [bezcennydar.pl] może uratować kiedyś życie naszego dziecka. Zobacz co potrafią komórki macierzyste:

Krew pępowinowa zawiera komórki macierzyste, które odpowiadają za wytwarzanie nowych komórek. W nowopowstającym organizmie komórki te umożliwiają wytwarzanie różnych tkanek. Taka krew może w przyszłości pomoc w leczeniu bardzo poważnych chorób, w tym nowotworów złośliwych. Najczęściej podkreśla się znaczenie krwi pępowinowej podczas leczenia białaczki. Przechowywanie takiego materiału genetycznego może okazać się nieocenione w przypadku zachorowania dziecka, nie tylko gdy choroba wystąpi w dzieciństwie, ale też w wieku dorosłym.

Krew pępowinowa pobierana jest zaraz po porodzie, gdyż zawiera w sobie jedne z najbardziej wartościowych substancji jakimi są komórki macierzyste [krewpepowinowa.pl]. Transportowana jest następnie do specjalnego banku, gdzie przechowuje się ją w bardzo niskiej temperaturze. Zazwyczaj pobiera się maksymalnie 100 ml krwi. Może się jednak zdarzyć, że uda się pobrać jedynie 20 ml krwi. Zależy to od indywidualnych czynników, ale również umiejętności osoby, która wykonuje zabieg.

Polecamy:  Komórki macierzyste i ich właściwości